Voorgerechten
Aardappelsoep
Spekblokjes in olijfolie uitbakken, niet te ver.
Uien vrij fijn snijden en op een laag vuur meesmoren, aardappelen in blokjes van ½ cm snijden en toevoegen.
Onder water zetten en de volgende kruiden toevoegen: peper, zout, laurier, kruidnagel, nootmuskaat, foelie, koriander en vrij veel jeneverbessen, eventueel ook nog verse kervel, rozemarijn of peterselie.
Het geheel gaar laten koken en alle kruiden eruit halen.
Dan rasp je er nog wat aardappel bij en je laat het weer gaar koken. Dit laatste bind de soep: Klaar.
Er is nog een truckje: als je geen zin hebt om de kruiden weer uit de soep te vissen kan je vooraf alle kruiden in water laten trekken en deze bouillon dan bij de "echte soep" schenken of in een kruiden-ei.
Bruine bonensoep
-
Bouillon trekken van foelie, laurier, peper, zout, jeneverbes, kruidnagel.
-
In een soeppan spekjes half uitbakken, hierin ui fruiten, wortel fruiten.
-
De bouillon bij de ingrediënten in de soeppan doen.
-
Toevoegen: blokjes ontvelde tomaat, tomatenpuree, hele rookworst, blokjes bloemige aardappel en een grote hele bloemige aardappel.
-
Uurtje laten koken en halverwege de rookworst eruit halen en af laten koelen. De aardappel er ook uit halen en pureren met een groot blik bruine bonen.
-
Toevoegen: nog een groot blik hele bruine bonen, prei, de in stukjes gesneden rookworst en de gepureerde bonen/aardappel. Ca kwartier laten pruttelen.
-
Controleren of smaak en dikte goed zijn. Indien te dun dan een aardappel boven de pan raspen en nogmaals een kwartier door laten koken.
Variant
-
In een soeppan spekjes half uitbakken, hierbij een deel van de in kleine stukjes gesneden wortel, ui en prei fruiten en uit de pan nemen.
-
Dan de rest van de wortel, prei, ui, aardappel en tomaat in grove stukken snijden en even aanfruiten en met zat water koken.
-
In deze fase kan je ook tomatenpuree naar smaak toevoegen
-
In een kruidenei foelie, laurier, peper, zout, jeneverbes, kruidnagel mee laten trekken.
-
Rookworst mee laten koken
-
Uurtje laten koken en halverwege de rookworst eruit halen, af laten koelen en in kleine stukjes snijden.
-
Toevoegen: driekwart van de bruine bonen en een heel klein beetje sambal en het geheel pureren
-
Controleren of smaak en dikte goed zijn.
-
Tot slot de achtergehouden gefruite spek, wortel, ui, prei, bruine bonen en stukjes worst toevoegen.
Doperwtensoep
Ingrediënten:
-
1 prei
-
200 gr doperwten
-
600 ml groentebouillon
-
1 teentje knoflook
-
1 ui
-
2 tl tijm
-
1 stengel bleekselderij
-
snufje zout en peper
Bereiding: Snijd de prei, ui, knoflook en bleekselderij in stukjes. Giet een scheutje olie in een pan en bak de ui en knoflook. Voeg na 2-3 minuten de prei en bleekselderij toe en bak even mee. Daarna kunnen de rest van de ingrediënten erbij. Breng de soep aan de kook en kook de soep ongeveer 15 minuten. Pureer de soep met een staafmixer en serveer met een beetje kookroom en eventueel wat chilipoeder.
Erwtensoep
Ingrediënten: spliterwten, 1 grote winterpeen, 1 grote ui, een kwart knolselderij, bladselderij, laurierblad, zuurkoolspek, rookworst. Eventueel: kruidnagel, jeneverbes en foelie
-
spliterwten en zuurkoolspek opzetten in 1,5 L water
-
toevoegen van laurier, peper, kruidnagel, jeneverbes, foelie. Bij voorkeur in een groot kruiden-ei.
-
1 uur zachtjes koken, erwten moeten stuk zijn anders wat langer doorkoken
-
zuurkoolspek uit de soep halen, fijn snijden en terug in de soep
-
toevoegen van: rookworst, knolselderij, bladselderij, wortel, ui
-
nog 30 minuten doorkoken
-
1 nacht in koude ruimte of koelkast laten staan
Knolselderij-paddestoelensoep
-
Spekjes bakken en uit de pan nemen
-
Paddenstoelen in kleine stukjes fruiten en uit de pan nemen, zorg dat je later de helft van de paddenstoelen er makkelijk uit kan nemen.
-
Ui en knolselderij fruiten
-
Toevoegen van knoflook, pastinaak, water en evt een paddenstoelenbouillonblokje en evt een scheut witte wijn
-
Als alles gaar is pureren met de helft van de paddenstoelen
-
Op smaak brengen met gemalen peper en evt nog wat zout
-
Serveren met een klodder crème fraîche en stokbrood.
-
Variant: mascarpone mee pureren voor een romiger textuur
Linzensoep
In olijfolie fruiten: ui, knoflook en tomaat. Dan water, bouillonblokje, gewassen linzen, Italiaanse tuinkruiden en gemalen peper toevoegen. Half uurtje laten pruttelen, klaar.
Variatie: toevoegen van spek of prei of zo.
Mosterdsoep
Aardappelen, ui en winterwortel glazig maken in olijfolie.
Onder water zetten, een bouillonblokje toevoegen en gaar koken.
Met de staafmixer pureren en op smaak brengen met room en mosterd. Gebruik het liefst een combinatie van Zaanse mosterd van de Albert Heijn en een grove mosterd of voeg nog wat mosterdzaad toe. Eventueel serveren met wat gehakte bieslook.
Pompoensoep
-
Spekblokjes in een dikke laag olijfolie héél zachtjes en niet te ver laten uit bakken. Je neemt de spekblokjes uit de pan en bewaart ze.
-
Nu laat je grof gehakte ui heel langzaam in dezelfde olijfolie smoren tot ze glazig zijn zodat ze alle smaakstoffen opneemt.
-
Dan voeg je er grof gehakt wortel, aardappelen en pompoen en gehakte knoflook bij. Je bakt het geheel even op een hoog vuur aan en dan zet je het geheel onder water.
-
Voeg een kruiden-ei met laurier, kruidnagel, nootmuskaat, foelie, jeneverbessen, peper en véél korianderbolletjes toe. En los zout natuurlijk.
-
Dan een goede portie go-tan gember.
-
Aan de kook brengen en een uur of drie zachtjes laten sudderen.
-
Dan met een staafmixer pureren (echt lang), een scheutje armagnac toevoegen om op smaak te brengen en de spekjes weer toevoegen. Check even of er genoeg peper & zout in zit en of hij niet te dik is, dan moet je even wat kokend water toevoegen.
-
Serveren met een mooie klodder crème fraîche in het midden.
Tomatensoep met balletjes voor Charlotte
-
in een soeppan mini gehaktballetjes aanfruiten en gaar maken in sugo
-
gehaktballetjes eruit halen
-
heel veel soepgroenten toevoegen (prei, wortel, uit, bleekselderij) en natuurlijk tomaten, liefst verse maar ook bliktomaten kunnen erin, ik doe vaak een mengsel
-
een kruidenei met laurier, kruidnagel, foeli en jeneverbes toevoegen
-
als alles goed gaar is kruidenei verwijderen en alles pureren
-
op smaak brengen met vers gemalen peper en zout
-
serveren met stokbrood en boter en evt een klodder room in het midden
Hoofdgerechten
Aardappelsalade, nogal Duitse manier
Je maakt eerst een dressing van: olijfolie, citroensap, peper, zout, gemalen koriander, mosterd & knoflook
Dan ga je uien, augurk, bieslook en lente-ui heel erg fijnhakken en door de dressing roeren.
Aardappels koken en af laten koelen (1 à 2 uur) en daarna aardappels schillen en in stukjes snijden. Tot slot ga je voorzichtig alle ingrediënten vermengen.
Aardappelsalade van Jamie
Krieltjes koken en mengen met een dressing van olijfolie, citroensap, peper en zout. Stukjes Avocado en véél tuinkers erdoor en klaar.
Apfelschnitzen van Anna
Handappels schillen en in kleine stukjes snijden. Boter smelten en de appelstukjes ongeveer twee minuten aanfruiten. Dan appelcider, kaneel en vanillesuiker toevoegen en nog ongeveer 7 minuten laten koken. Eventueel zonder deksel het geheel nog even laten inkoken.
Aspergeovenschotel
-
kook vastkokende aardappelen in plakjes half gaar en bedenk hiermee de bodem van een ingevette ovenschaal.
-
kook asperges half gaar.
-
strooi over de aardappelen een heel dun laagje gemalen kaas.
-
daarop leg je plakjes ham en strooi weer een heel dun laagje gemalen kaas.
-
daarop leg je de asperges en strooi weer een heel dun laagje gemalen kaas.
-
maak nu een mengsel van eieren, room en peper & zout en schenk dat eroverheen.
-
druk het geheel eventueel wat aan en maal er nog wat peper overheen.
-
in de oven gedurende 30 à 45 minuten.
Asperges
Maggi saus
Aubergine-Spaghetti taart
Twee aubergines in de lengte met een kaasschaaf in dunne plakken schaven, in zout water laten uittrekken en dan onder de grill grillen. Ovenschotel met olie invetten en bodem en zijkanten bedekken met aubergineplakjes. Spaghetti koken. Om en om laagjes maken van spaghetti, sugo met basilicum, verse basilicum en geraspte mozzarella. Afdekken met aubergineplakjes, een heel klein beetje sugo en kaas (mozzarella). Afgedekt met aluminiumfolie in de oven bij 200 graden gedurende 30 à 45 minuten. Eventueel serveren met salade (recept uit AH sept 2004)
Bami met pindasaus en gehaktballetjes van Rudolf
-
Maak veel kleine gehaktballetjes (soepbalgrootte, dus 2 à 3 cm) van gehakt, paneermeel, ei, peper, zout, zeer fijngesnipperde ui, knoflook en eventueel sambal. En laat ze even in de koelkast opstijven.
-
Dikke mie koken, voor je de mie in het water doet even knijpen zodat ze kleiner zijn. Dan is het makkelijker te mengen.
-
Gehaktballetjes braden in boter
-
Als de gehaktballetjes lekker bruin zijn een gesnipperd uitje mee fruiten.
-
Stukjes sperzieboon meebakken. Je kan evt. andere groenten kiezen, maar Rudolf deed dat niet.
-
Na ca. 5 minuten kokosmelk toevoegen en op smaak brengen met peper, zout, ketjap, sambal, gember en geperste knoflook
-
Als het lekker pruttelt de witte delen van paksoi in blokjes van ca 2*2 cm toevoegen.
-
Als het bijna klaar is net zoveel pindakaas toevoegen dat een mooie saus ontstaat.
-
Tot slot de groene delen van paksoi in stukken van 2*2 cm gesneden toevoegen en er snel ondermengen.
-
Als het gehaktballetjes/groente en pindasausmengsel helemaal klaar is de uitgelekte mie toevoegen en voorzichtig onder roeren.
Bietensalade
-
Gekookte bietjes schoonmaken en raspen
-
Appel erbij raspen
-
Mengen met: zeer fijn gesnippert uitje, zeer fijn gesnipperde augurk, mayonaise, scheutje citroen, peper, gemalen koriander en gemalen foeli.
-
Dit geheel nu even een uurtje door laten trekken of zo tot de volgende dag laten staan.
-
Vastkokende aardappels in blokjes van 1*1 cm koken en erdoor mengen
-
Klaar: lauw-warme salade
Variaties: mayonaise vervangen door of aanvullen met zure room, yoghurt enz. Evt nog haring of ei toevoegen.
Bloemberg
Aardappelpuree maken (aardappels koken, prakken en met een scheutje melk peper, zout, nootmuskaat en boter lekker luchtig kloppen).
Bloemkool koken.
Uienringen fruiten in olijfolie en met véél kerriepoeder bestrooien.
Dan gaat het geheel in een ingeoliede ovenschaal:
laag aardappelpuree, laag kerrie-uien, laag gehakte bloemkool (eventueel met stukjes stronk), laag geraspte kaas, laag aardappelpuree, laag kaas.
Een half uurtje in een oven van 220℃: klaar.
Bonentostada’s
Dit vinden wij een heerlijk gerecht voor een vrije zomerse zaterdagavond.
Je begint met het maken van een fijn gehakt groentemengsel van: tomaten, ui, rood pepertje en verse koriander. Dan zorg je ook nog voor wat sla en een avocado in plakjes.
Daarna maak je tegelijkertijd een blikje "dubbelgebakken bonen" (van casa fiésta en te koop bij AH) en een maïstortilla warm.
En nu stapel je in deze volgorde op je bord: tortilla, bonen, sla, tomatenmengsel, geraspte kaas, plakjes avocado en een klodder zure room.
Ik hou de vulling altijd in het midden, sla de tortilla als een soort wrap tezamen en eet het met mijn handen op.
Bruine bonenschotel
Snel gerecht
-
Aardappelen in blokjes met een rookworst koken (zonder zout)
-
soepgroenten bakken
-
als de rookworst gaar is uit de pan halen in kleine stukjes snijden en bij de groenten doen
-
als de aardappelen gaar zijn bruine bonen toevoegen en weer aan de kook brengen
-
aardappelen/bonen droogstomen en aan de groenten/worst toevoegen
-
op smaak brengen met verse peper
-
klaar
Cajun vis uit de oven
Rijst koken en onder in een beoliede ovenschaal doen. Kabeljouw met cajunkruiden en wit mosterdzaad bestrooien en in olijfolie even aangaren en dan bovenop de rijst leggen. In dezelfde pan cajungoenten (gelijke delen ui, groene paprika, en bleekselderij) en knoflook bakken. Als het nog knapperig is afblussen met witte wijn en slagroom en kruiden met cajunkruiden, mosterdzaad en zoet paprikapoeder. Op het allerlaatste moment verse basilicum, lente-ui en garnalen toevoegen. Het mengsel om de vis heen in de ovenschaal schenken en nog ongeveer 10 minuten bij 200 graden in de oven.
Courgettesaus
Courgette zachtjes stoven in olijfolie, dan pureren met tomaat, peterselie, knoflook, peper, zout en een drupje citroensap. Terug in de pan, binden met een lepel crème fraiche en evt. nog wat lente-ui of fijn gesneden rode peper toevoegen. Serveren met pasta.
Dahl
Ingrediënten
-
225 g rode linzen
-
1 blokje groentebouillon
-
1 ui
-
2 teentjes knoflook
-
1 cm verse gember
-
1 tl kurkuma
-
1 tl komijnpoeder
-
1 tl garam masala
-
2 tl chilipoeder
-
400 ml kokosmelk
-
400 g tomatenblokjes
-
300 g spinazie
-
150 g doperwten
-
1 handje koriander
-
4 naanbroden
Bereiding
-
Was de linzen en kook ze vervolgens in 500 milliliter water zo’n 10 à 15 minuten. Voeg zodra het water kookt het bouillonblokje toe.
-
Snipper ondertussen de ui, pers de knoflook en schil het stukje gember. Ook het stukje gember pers je fijn met de knoflookpers.
-
Verhit een scheut olie in een koekenpan en fruit de ui samen met de knoflook en de gember op laag vuur.
-
Voeg de kurkuma, het komijnpoeder, de garam masala en het chilipoeder toe en bak het geheel voor nog ongeveer 2 minuten.
-
Blus het mengsel af met de kokosmelk en de tomatenblokjes. Laat het geheel ongeveer 10 minuten doorkoken.
-
Bak ondertussen de spinazie en ontdooi de doperwtjes.
-
Giet de linzen af en voeg deze, samen met de koriander, de spinazie en de doperwtjes toe aan de pan en verwarm het samen zo’n 2 minuten.
-
Indien de dahl nog té grof is naar jouw smaak, kan je 'm even pureren tot de gewenste dikte. Het is het lekkerst als het geheel niet helemaal glad is!
-
Breng het gerecht op smaak met zout en peper en serveer het met het naanbrood.
Druivenplukkers zuurkool
Niet echt vegetarisch maar toch wel erg lekker.
Een fijn geneden uitje en een beetje gerookt spek fruiten.
Als het mooi bruin is de zuurkool erbij doen, goed doorroeren en ongeveer een half uurtje laten koken.
Dan doe je er gehalveerde ontpitte witte druiven en gewelde rozijnen bij en laat je het nog vijf minuten pruttelen.
Mijn moeder deed er dikke plakken ham op maar het kan ook zonder.
Serveren met gekookte aardappelen.
Ei in een potje
Sperziebonen in ruim bouillon koken met gemberwortel. Als het een paar minuten kookt overige groentes erbij doen en meekoken. Terwijl het kookt op smaak brengen met ketjap, kokosmelk en kerrypasta. Tot slot toevoegen van taugé, lente-ui in ringetjes, verse koriander en gekookt ei. Serveren met rijst.
Enchilada’s
Ingrediënten
-
Kleine tortilla’s (original)
-
3 kleuren rijst
-
1 ui
-
3 teentjes knoflook
-
klein blikje zwarte bonen
-
1 rode paprika
-
1 verse tomaat
-
1 klein blikje tomatenpuree
-
2 tl komijnpoeder
-
1 tl chilipoeder
-
2 tl paprikapoeder
-
1 tl kerrie
-
een beetje zwarte peper
-
1 potje rode Mexicaanse salsa
-
1 zakje strooikaas belegen
Bereiding
-
Kook de rijst
-
Snipper ondertussen de ui en de knoflook en snij de paprika in kleine blokjes
-
Verhit een scheut olie in een hapjespan en fruit de ui samen met de knoflook
-
Voeg de paprika toe en alle kruiden en bak dit even
-
Voeg de tomatenpuree toe en een eetlepel water, roer door en laat even op laag vuur pruttelen
-
Voeg de zwarte bonen toe en laat deze even opwarmen
-
Voeg de gekookte rijst toe en meng het geheel goed
-
Verdeel het mengsel over de tortilla’s en doe op iedere tortilla 3 tl salsa
-
Rol de tortilla’s dicht en leg ze in een ingevette ovenschaal
-
Verdeel eventueel overgebleven mengsel over de tortilla’s
-
Verdeel de strooikaas over de tortilla’s
-
Zet de schotel ca 15 minuten in een oven op 190 graden met de bovengrill aan
Fish and Chipsstamppot
-
Aardappelen koken en op het laatste moment de wortelen meekoken.
-
In een aparte pan kleingesneden venkel koken, afgieten en dan in het kookvocht vis pocheren (bijvoorbeeld tilapia of zeewolf).
-
Stampen van aardappelen, wortel, venkel, peper, boter, melk (of slagroom), fijngesneden dille en Hollandse garnaaltjes.
-
Tot slot stukjes vis toevoegen.
Fusilli met tuinbonen
Eerst de tuinbonen ontdooien door ze even in heet water te leggen (als je ze uit de diepvries hebt) en pellen: dit wil niet zeggen de hele grote peul eraf, dat hebben ze namelijk al in de fabriek gedaan. Nee, wat ik bedoel is het vliesje wat nog om tuinbonen in pot of uit de diepvries heen zit, dat wat wij allemaal gewend zijn op te eten; dat eten ze in Italië dus niet op en wij in dit recept ook niet. Afijn, tuinbonen pellen dus en even bewaren. Fusilli (wokkelpasta) koken en de laatste vijf minuten ook de tuinbonen erbij koken en het geheel even warm houden of zorgen dat het tegelijkertijd klaar is met dat wat hierna wordt beschreven.
Dan in een grote anti-aanbakpan (hapjespan is ideaal) stukjes gerookt spek in olijfolie bakken, niet te ver! Dan preiringetjes mee fruiten ([.underline]#+#1 prei per persoon).
Dan slagroom en geraspte citroenschil (niet te weinig!) 3 à 5 minuten mee laten pruttelen en ondertussen op smaak brengen met peper, zout, knoflook en veel gemalen (jonge) kaas of parmezaanse kaas.
Tot slot de tuinbonen en de fusilli toevoegen, goed roeren en KLAAR!
Gehaktbal
-
mijn recept: ¾ rundergehakt en ¼ varkensgehakt, iets minder dan een ei per ons gehakt, fijn gesnipperd uitje, knoflook, beetje sambal, peper en zout en net zo veel paneermeel als nodig is om ze niet te nat en wel goed klevend te maken.
-
Mijn geheim: zorg eerst dat je van alle ingrediënten behalve het gehakt en het paneermeel een mooi egaal mengsel maakt. Doe hier het gehakt bij dat je met twee vorken heel losjes uit elkaar haalt en mengt met elkaar en dan met de rest. Als dit goed gedaan is meng je hier voorzichtig met de vorken het paneermeel onder. Als het goed gemengd is pak je het pas met je handen om er ballen of balletjes van te maken. Even een uurtje oid op laten stijven in de koelkast. Nu heb je een rulle gehaktbal. O ja, niet idioot lang of te droog laten bakken want dan word de buitenkant te hard.
Varianten uit de libelle: ooit in foto’s opgeslagen
Gevulde tomaatjes
-
een ovenvaste schaal met olijfolie insmeren
-
tomaten wassen, de kapjes eraf snijden, uithollen en in de schaal zetten
-
er zijn nu twee opties om ze te vullen:
-
een mengsel van: gefruite ui & courgette, gehalveerde olijfjes, crème fraîche, knoflook, verse gehakte peterselie en peper & zout.
-
of
-
een mengsel van: gekookte rijst, gemalen kaas, hele pistachenootjes, een gefruit uitje, gesneden verse basilicum en peper.
Nu alleen nog een half uurtje in een oven van 220℃ en half uurtje gaar laten worden. Serveren met een frisse salade en je hebt een heerlijke zomerse maaltijd.
Als ik in mijn eentje was maakte ik ook wel eens mengsel A en at dat met een tomaten saus en soms gekookte rijst. En je kan ze ook heel goed in aluminiumfolie verpakken en op de barbecue gaar maken. Met andere woorden: fantaseer maar met de ideeën.
Groenteomelet met rijst
Lijkt op Spaanse paprika en eet ik ook vaak zonder rijst. Bedacht als snelle restverwerking eind jaren 80.
-
ui in een koekenpan fruiten
-
blokjes aardappel toevoegen
-
als de aardappel glazig begint te worden de harde groenten (wortel ed) in stukjes toevoegen
-
als die onderweg zijn de zachte groenten (paprika ed) toevoegen
-
als ze bijna klaar zijn stukjes tomaat toevoegen
-
dan geklutste eieren eroverheen
-
geraspte kaas erop
-
als het ei gestold en de kaas gesmolten is, is het klaar
Hartige aspergetaart
Bekleed een ingevette ovenschaal met hartige taartdeeg.
Kook blokjes vastkokende aardappel half gaar en doe ze onderin de ovenschotel
Strooi hier wat gehakte bieslook overheen
Strooi daar kleine stukjes ham overheen en weer wat gehakt bieslook
Leg daar half gaar gekookte asperges overheen
Maak een mengsel van ongeveer vier eieren, een flinke scheut slagroom of melk en peper & zout.
Giet dit mengsel over de asperges.
45 minuten in de oven en klaar.
Hartige broccolitaart
Kook broccoli net niet gaar, goed afgieten en ‘droogstomen’ en snij het behoorlijk fijn. Laat het in dezelfde pan afkoelen en meng het met gemalen jonge kaas, verse, fijn gehakte Italiaanse tuinkruiden (of alleen gedroogde oregano), geperste knoflook, versgemalen peper en weinig zout. Je kan ook wat variëren door er een gesnipperd uitje, stukjes zalm of stukjes ham aan toe te voegen.
Schuif het mengsel iets aan de zijkant en breek de eieren (meestal ca 5 voor een hele taart) in de schaal en klop ze los. Doe er dan slagroom en/of melk bij en klop het weer los. Dan het geheel met de rest van het broccoli mengsel mengen.
Ondertussen heb je bladerdeeg laten ontdooien en rol een stapeltje uit tot 1 plak die zo groot is dat hij je schaal bedekt. Smeer een ovenschotel in met olijfolie. Doe wat bloem op de plak bladerdeeg en bekleed hiermee de vorm.
Doe het broccolimengsel in de ovenschaal en druk het plat in de vorm
Dan ca drie kwartier in een oven van 200℃: klaar.
Dit is een basisrecept: je kan er heel veel mee variëren, maar bedenk wel dat je de meeste groenten moet voorkoken want anders verliezen ze teveel water in de taart en dat is niet lekker.
Hartige courgettetaart
-
Courgette in dunne plakjes schaven op een rasp, bestrooien met zout en goed doorroeren. Laat dit staan onder regelmatig roeren → zo trek je overtollig vocht uit de courgette
-
Na ca 2 uur de courgette in een zeef uitdrukken en het vocht weg gooien.
-
In een schaal goed mengen: stukjes salami (van plakjes), geraspte kaas, eieren, room/melk, geperste knoflook, peper en vrij veel oregano. Tot slot de courgette er goed doorheen roeren.
-
Ingevette quichevorm bekleden met hartige taartdeeg.
-
Courgettemengsel in de quichevorm en glad strijken
-
Een paprika in dunne reepjes snijden, in een cirkel op de taart leggen en dit iets in het courgettemengsel drukken zodat het geheel één niveau heeft
-
Ca drie kwartier in de oven op ca 200°C bakken
Hartige paprikataart
-
Een rode, groene en gele paprika schoonmaken en gehalveerd 30 minuten in de oven garen.
-
Taartvorm het hartige taartdeeg bekleden
-
Mengsel maken van: blokjes paprika, reepjes zongedroogde tomaat, gehalveerde zwarte olijven en gemalen kaas.
-
Dan eieren en melk erbij mengen
-
Mengsel op smaak brengen met peper, vrijwel geen zout en geperste knoflook en het geheel in de taartvorm doen.
-
De rand beleggen met gehalveerde cherrytomaatjes
-
45 minuten op ongeveer 200 graden bakken, klaar.
Hartige pompoentaart
-
Bak op een heel laag vuur in een droge hapjes pan plakjes bacon of ontbijtspek krokant en laat ze in de taartvorm uitlekken en afkoelen.
-
Fruit in het achtergebleven spekvet de kleingesneden wortel, uit, knoflook en een halve rode peper.
-
Als het half gaar is doe je er de klein gesneden pompoen bij en die fruit je mee.
-
Als het geheel vrijwel gaar is breng je het op smaak met peper, zout, kurkuma, gemalen koriander, gemalen komijn en fijngesneden of geraspte verse gember.
-
Nu pureer je het geheel met de staafmixer.
-
Meng er eerst een pakje mon chou door, het smelt door de restwarmte
-
Roer er nu eerst een flinke scheut room door en dan ongeveer 3 eieren
-
Haal de uitgebakken spekjes uit de taartschaal en gebruik het achtergebleven spekvet om de schaal mee in te vetten.
-
Bekleed de taartschaal met hartige taartdeeg
-
Leg een laagje uitgebakken spek (ongeveer 2/3) op de bodem en stort de pompoenmassa in de schaal.
-
Decoreer de taart met de achtergebleven spek en gehakte hazelnoten.
-
Bak de taart ongeveer een uur op 200 graden in de oven
Hartige spinazietaart
-
Bekleed een vorm met bladerdeeg of hartige taartdeeg.
-
Maak een mengsel van: ontdooide spinazie à la crème, 4 eieren, 125 ml room, blokjes jonge geitenkaas, grof gehakte noten, peper, zout, knoflook, nootmuskaat en een drupje citroensap.
-
Alles in de schaal doen evt. nog bestrooien met geraspte kaas
-
En ongeveer 45 minuten in de oven.
Hartige Spinazietaart 2
-
Bekleed een ingevette ovenschaal met bladerdeeg.
-
Maak een mengsel van ontdooide spinazie waar je een groot gedeelte van het vocht uitgedrukt hebt, gemalen kaas, een beetje gezeefde bloem, peper & zout, geperste knoflook, gesnipperd uitje, peper, zout, cayennepeper, drie eieren en een flinke scheut slagroom.
-
Doe dit mengsel in de vorm.
-
Leg hierop plakken brie en halve cherrytomaatjes.
-
45 minuten in de oven en klaar.
-
Variatie: met spekjes en blauwschimmelkaas.
Hartige tomatentaart
Wordt zelfs lekker gevonden door iemand die niet zo van tomaten houdt!
-
Smeer een ovenschotel in met olijfolie. Bekleed de vorm met plakjes hartige taartdeeg (is harder en minder vet dan bladerdeeg).
-
Maak nu een mengsel van: blokjes ontvelde (kan hoeft niet) en ontpitte tomaat (je hebt nu dus alleen het vruchtvlees en niet het sap, als je de taart te droog vind kan je er nog een enkele tomaat met pitjes erin doen, heeft hij ook meteen meer smaak), een fijn gehakt uitje, gehakte Italiaanse tuinkruiden (of andere kruiden naar smaak) en peper en zout.
-
Vermeng dit alles goed en doe er nu de gemalen jonge kaas bij. Meng dit erg voorzichtig zodat het luchtig blijft en doe het voorzichtig in de ovenschotel.
-
Dek het af met een beetje gemalen jonge kaas.
-
Maak een mengsel van slagroom en eieren, voorzichtig op smaak gebracht met peper en zout en (de kaas is nl ook al zout) schenk dit over de taart.
-
Een klein uurtje in een oven van 220℃: klaar.
Jool’s runderstoof a la Schiermonnikoog
-
Snij een sudderlapje in blokjes van 2,5*2,5 cm, bestrooi ze met peper & zout en braad ze aan in een mengsel van roomboter en olijfolie.
-
Als het vlees mooi bruin is een fijngesnipperd uitje en knoflook mee fruiten.
-
Afblussen met water en een bouillonblokje, een goede scheut wijn, evt balsamicoazijn, 2 laurierbladen, 3 kruidnagels en wat gesnipperde salie, en 3 ontkernde kwarten tomaat.
-
Op het kleinste pitje 3 uur laten sudderen
-
Voorzichtig alle tomatenvelletjes verwijderen
-
In niet al te kleine stukken gesneden stukken wortel, aardappel, champignon, pompoen en pastinaak toevoegen
-
Nog ca45 minuten laten sudderen.
-
Deel van de aardappel fijnprakken door de saus zodat deze bind.
-
Afproeven en nog een kwartiertje laten sudderen.
-
Klaar.
Kerrie
Ingrediënten: gemengde groenten kleingesneden (ui, wortel, paprika, aubergine, boontjes, maïs, courgette, champignons, enz.), bouillon (van een blokje), bloem, olijfolie, room, citroensap, peper, zout, kerrie, kurkuma, gember, nootmuskaat, knoflook en eventueel sambal en room.
1. uien en de harde groenten aanbakken, afblussen met bouillon en zo alle groenten beetgaar koken.
2. roux maken van olijfolie & bloem en dan verdunnen met de bouillon waarin de groenten gekookt zijn. Daarna deze saus op smaak brengen met alle andere ingrediënten.
3. tot slot de groenten door de saus heen scheppen
Serveren met rijst en klaar ben je.
Kerrie-kokkos-eieren uit de oven
voor twee personen
4 eieren hard koken, en rijst koken.
1 grote ui in olijfolie glazig maken, prei erbij doen (1 grote of 2 kleine) en half gaar maken. Dan via een zeef kerriepoeder en bloem erdoor roeren (wel voor genoeg olijfolie zorgen!). Wat water (2 dl) en een blikje kokosmelk toevoegen.
Het geheel kruiden met peper, zout en een bouillonblokje en de saus wat laten binden door het wat te laten pruttelen.
In een ingeoliede ovenschaal eerst de rijst doen, dan de halve eieren erover verdelen. Dan de saus met groenten hierover verdelen en tot slot het geheel afdekken met een ruime laag gemalen kokos.
Dan nog een half uurtje in de oven en klaar is Petra!
Kip Siam
Dit heb je nodig
-
150 g zilvervliesrijst
-
200 g kipfilet
-
1 rode paprika
-
2 bosuitjes
-
100 g peultjes
-
2 cm verse gember
-
1 teen knoflook
-
1 el sojasaus
-
1 el ketjap
-
2 el oestersaus
-
2 tl maizena
-
1 handje ongezouten cashewnoten
En zo doe je het
-
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
-
Snijd de kipfilet en de paprika in blokjes, de bosui in ringetjes en dop de peultjes.
-
Schil en rasp de gember en pel en pers de knoflook.
-
Maak in een kommetje een sausje. Meng eerst de maïzena met 100 milliliter water en voeg daarna de sojasaus, de ketjap en de oestersaus toe. Meng dit goed door elkaar.
-
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit de gember en knoflook zo’n 2 minuten aan.
-
Voeg de kip toe en bak nog zo’n 5 minuten tot de kip gaar is.
-
Voeg vervolgens de paprika en peultjes toe en bak nog 3 minuten.
-
Voeg het sausje toe aan de pan, breng aan de kook en laat zo’n 5 minuten pruttelen.
-
Doe als laatste de cashewnoten in de pan en verwarm het geheel gedurende 2 minuten.
-
Verdeel de rijst en de kip over twee borden en bestrooi met de resterende bosui ringetjes.
Kippenpoten uit de oven
In een ovenschotel een mengsel maken van: olijfolie, citroensap, knoflook, rode peper, gehakte peterselie, rozemarijn, peer en zout. (Hierin kan je evt. de kippenpoten al laten marineren.) Aardappelen schillen en in dikke plakken snijden. Tomaat ontvellen en in grove stukken snijden en beide door het mengsel in de ovenschaal mengen. Kippenpoten erbovenop leggen en eronder en erboven bij ieder een tak rozemarijn. Een kleine 1 ½ uur in de oven op 180-200 graden laten garen.
Kippenpoten uit de oven 2
-
In een ovenschotel een mengsel maken van: olijfolie, peper, zout, citroensap & knoflook.
-
Een citroen schrobben en in plakjes snijden
-
Kip: huid losmaken en het vlees inwrijven met het oliemengsel, de huid weer terug schuiven en een plakje citroen onder de huid doen
-
Kip in de schaal laten liggen en bedekken met plakjes spek
-
Om de kip heen schoongeboende aardappelen leggen en de resten van de citroen
-
Een uur in de oven op ca 200°C.
-
Lotje vind het erg lekker met witte bonen in tomatensaus en crème fraîche.
Kippenstoof
-
kip bestrooien met peper & zout en aanbraden.
-
Uitje en knoflook mee fruiten
-
Afblussen met een scheutje wijn
-
Toevoegen van: kwarten ontkernde tomaat, bouillonblokje, water en tijm.
-
2 uur op een zeer zacht vuurtje laten sudderen.
-
Toevoegen van kwarten champignons, blokjes pompoen, stukjes wortel en aardappel en 2 hele bloemige aardappelen.
-
Nog een uur laten sudderen
-
Hele aardappelen eruit halen, sperziebonen toevoegen en nog een half uur laten sudderen.
-
In dit laatste half uurtje, terwijl de sperziebonen gaar worden, de hele aardappelen prakken met een deel van het vocht zodat de saus indikt.
-
Proeven of het lekker is en evt nog wat verder op smaak brengen: klaar.
Lauwwarme pestosalade
Dressing: Maak pesto door in de hoge mengbeker die bij een staafmixer hoort een mengsel te maken van parmezaanse kaas, pijnboompitten, knoflook en basilicum en dit ruim met olijfolie te begieten, waarna je het met de staafmixer tot een egale massa maakt. Dit nog wat aanmaken met citroensap, peper & zout
Dan meng je partjes tomaat, gescheurde stukken mozzarella, avocado en lente-ui die in forse schuine stukken gesneden is.
Dan kook je wokkelpasta (fusilli).
Door de warme wokkelpasta meng je de dressing en daardoorheen meng je de overige ingrediënten. Door de warme pasta wordt je salade nu lauwwarm.
Klaar!
Variatie 1: vervang de mozzarella door stukken schuin gesneden krabstick.
Variatie 2: doe door de dressing nog een ruime hoeveelheid crème fraîche; minder gezond maar erg lekker.
Lasagne, 1e manier met spinazie
Maak een mengsel van: ontdooide spinazie à la crème, ricotta (soort jonge kaas te koop bij AH), een rauw ei, redelijk grof gesneden lente-ui en breng het op smaak met peper, zout, knoflook, Italiaanse tuinkruiden en gemalen kaas.
Fruit nu in een pan in olijfolie een gesnipperde ui en plakjes champignons of andere paddestoelen en doe dit ook bij het mengsel.
Vet nu een ovenschaal in met olijfolie.
Stapel het mengsel in dunne laagjes om en om met lasagnebladen (de voorgekookte kan je droog verwerken) in de ovenschaal.
Sluit af met een dikke laag bechamelsaus en daarop een laag gemalen kaas.
Ongeveer 40 minuten in de oven, klaar.
Variatie: die er nog een laagje gerookte zalm tussen, ook erg lekker.
Lasagne, 2e manier met spinazie
Dit is eigenlijk het vorige recept maar je vervangt de laag bechamelsaus door een laag tomatensaus. Dus we beginnen gewoon weer met:
Maak een mengsel van: ontdooide spinazie à la crème, ricotta (soort jonge kaas te koop bij AH), een rauw ei, redelijk grof gesneden lente-ui en breng het op smaak met peper, zout, knoflook, (liever zonder Italiaanse tuinkruiden) en gemalen kaas. Fruit nu in een pan in olijfolie een gesnipperde ui en plakjes champignons of andere paddestoelen en doe dit ook bij het mengsel.
Maak nu de tomatensaus: fruit in een pan in olijfolie een uitje en ontvelde, gesneden tomaat en breng dit op smaak met peper, zout, citroensap, knoflook en verse gesneden dille en laat dit een minuut of vijf pruttelen.
Stapel het spinaziemengsel in dunne laagjes om en om met lasagnebladen (de voorgekookte kan je droog verwerken) in de ovenschaal.
Sluit af met een dikke laag tomatensaus.
Ook ongeveer 40 minuten in de oven, klaar.
Lasagne, 1e manier met groenten
Snij een aubergine in dunne plakken en leg deze op een schaal. Strooi zout over de plakken en laat ze een tien à vijftien minuten staan zodat het vocht er uit kan trekken. Fruit in olijfolie ui, paprika, ontvelde en gesneden tomaat en breng alles op smaak met peper, zout, citroen en knoflook. Stapel om en om in een ingeoliede schaal het groentemengsel, de plakken aubergine en de lasagnebladen. Sluit af met een laag bechamelsaus en strooikaas. Veertig minuten in de oven en klaar.
Lasagne, 2e manier met groenten
Dit is een soort imitatie lasagne bolognese, maar zonder vlees en je fopt er zat mensen mee.
Je begint met het maken van bechamelsaus met rijkelijk gemalen kaas erin.
Daarna maak je een groentemengsel door eerst champignons in kleine dobbelsteentjes te snijden en deze in olijfolie uit te bakken met een heel fijn gesnipperd uitje, kleine dobbelsteentjes wortel, paprika, bleekselderij en preiringetjes. Je kan de groenten natuurlijk variëren als je wilt, ik kies deze groenten omdat ze wat steviger zijn. Dan voeg je ontvelde, gesneden tomaat toe en breng je het geheel op smaak met knoflook en…. een zakje kruidenmix voor lasagne bolognese van honig of zo.
Nu meng je de helft van de bechamelsaus door het groentemengsel heen en voegt nog een leuke hoeveelheid geraspte kaas toe. Je stapelt dit mengsel met lasagnebladen om en om in een ongeoliede ovenschaal en je sluit af met de rest van de bechamelsaus en een lekkere laag gemalen kaas.
Natuurlijk weer ongeveer 40 minuten in de oven en klaar.
Lasagne met paddestoelen
-
fruit in een pan achtereenvolgens: blikjes spek, gesnipperde uit, champignons, portobello en eventueel andere lekkere paddestoelen.
-
op smaak brengen met thijm, peper en een half bouillonblokje van paddestoelen bouillon.
-
maak een bechamelsaus van magere of halfvolle melk, geen room, anders wordt het te vet. Breng deze op smaak met peper en nootmuskaat.
-
schenk 2/3 van de bechamelsaus bij de paddestoelen en doe hier behoorlijk wat parmezaanse kaas bij.
-
stapel dit mengsel om en om met lasagnebladen, iets meer dan je normaal zou gebruiken
-
bij de over gebleven bechamelsaus een beetje zout en veel jonge kaas doen en hiermee de lasagne afsluiten.
-
ongeveer een uur in de oven en klaar ben je.
Lasagne met tomaat en ham
Pureer met de staafmixer: verse tomaat, zongedroogde tomaat, krulpeterselie, ricotta, ui en knoflook. Breng dit op smaak met peper, zout en citroensap.
In een met olijfolie ingesmeerde ovenschaal stapel je laagjes van dit mengsel met lasagnebladen.
Halverwege doe je een laag met gehalveerde zwarte olijven en plakjes ham.
Afsluiten met een laag bechamelsaus met flik wat gemalen kaas, liefst mozzarella. 45 minuten in de oven, klaar.
Linzen met eendenborst
Linzen uit blik zijn het makkelijkst: verwarm ze.
Dan heb je de keuze: lauwwarm of zo warm mogelijk.
Zo warm mogelijk
Als de linzen warm zijn doe je er blokjes tomaat en gesnipperde ui en rode peper bij. Zodra het warm genoeg is haal je het van het vuur. Je mengt er gehakt koriander door, doet het op een bord, schikt er plakjes gerookte eendenborst overheen en serveert het met vastkokende aardappelen of krieltjes.
Of je doet het als lauwwarme salade
Dan maak je een salsa van tomaat, ui, rode peper en verse koriander die je op smaak brengt met olijfolie, citroensap, peper & zout.
Hier meng je de warme linzen door en direct serveren op een bord met hierop plakjes gerookte eendenborst geschikt.
Ook dit serveren met krieltjes of vastkokende aardappelen.
Macaroni-nep
En zoals je mensen met lasagne kan foppen kan dat natuurlijk ook met macaroni.
Je maakt een groentemengsel zoals bij de lasagne: door eerst champignons in kleine dobbelsteentjes te snijden en deze in olijfolie uit te bakken met een heel fijn gesnipperd uitje, kleine dobbelsteentjes wortel, paprika, bleekselderij en preiringetjes. Dan voeg je ontvelde, gesneden tomaat toe en breng je het geheel op smaak met een blikje tomatenpuree, knoflook en een zakje kruidenmix voor macaroni. Overigens vind ik die kruidenzakjes soms niet ideaal qua samenstelling of prijs en dan kan je ook heel goed gedroogde Italiaanse tuinkruiden met véél paprikapoeder gebruiken.
Dit geheel meng je door warme, gekookte macaroni en serveer je met geraspte kaas. Je kan ook van te voren alvast geraspte kaas erdoorheen gooien, dan heeft het de kans alvast te smelten, ook heel lekker.
Mandy’s pasta
1. kook fussili (wokkel-pasta)
2. roerbak in een hapjespan wat in stukjes gehakte sperzieboontjes (met de deksel op de pan gaat het sneller)
3. doe daar dan wat prei bij en breng het ondertussen op smaak met peper en zout.
4. doe er een blikje tonijn (dolfijnvriendelijke in olijfolie) bij en maak dit los
5. meteen erachteraan doe je er boursin bij
6. en als het warm is wat in grote stukken gehakte tomaat.
7. hopelijk is je pasta nu klaar en als je dat erbij doet kan je lekker eten.
Net zo snel klaar als pasta koken!
Mexicaanse bonenschotel
Ui fruiten, groene & rode paprika meebakken, ontvelde en gesneden tomaat mee fruiten.
Dan een blikje bruine bonen (of chilibonen), een blikje witte bonen (of witte bonen in tomatensaus) en een potje maïs toevoegen en mee verwarmen.
Op smaak brengen met peper, zout, knoflook, citroensap, een blikje tomatenpuree en een zakje "Casa fiesta taco seasoningmix".
Eventueel kan je er nog tortilla chips met guacamole bij serveren en salsa (koriander, ui, tomaat).
Guacemole
Avocado schillen en het vruchtvlees prakken met citroensap, peper & zout.
Variatie: toevoegen van fijn gesneden lente-ui, knoflook, fijn gesneden vruchtvlees van tomaten, crème fraîche.
Guacemole is erg lekker als broodbeleg of als dip, bovendien is avocado rijk aan glutathione en dus goed voor je lever.
Mie, nog niet perfect
Smaakmengsel maken van: sherry, sesamolie, ketjap, oestersaus, peper, zout, knoflook, fijngehakt rood pepertje en geraspte gember. Mie koken. Groentes roerbakken, het mengsel eroverheen gieten, even mee verwarmen. Gare mie erdoor mengen en vlak voor het serveren er cashewnoten overheen strooien.
Ovenpasta van Florentine & Knorr
-
in een ingevette ovenschaal strooi je 250 gram droge fusili
-
daar bovenop verdeel je blokjes courgette, plakjes champignons, blokjes ham en een blikje tomatenblokjes. Tot hier kan je het ook ’s morgens voorbereiden.
-
als het geheel in de oven moet maak je een zakje ‘ovenpasta ham/kaas’ van Knorr aan met water en kookroom en dit laat je even staan
-
je schenkt het over de pasta en doet er nog een laag gemalen kaas overheen.
-
ongeveer een uur in de oven op een ruime 200 graden, klaar.
Pangasiusfilet met serranoham
-
pangasiusfilet bedtrooien met peper, zout en thijm en in serrannoham gewikkeld in een ingevette ovenschaal leggen.
-
Bovenkant van de ham ook licht met olie bestrijken.
-
in ongeveer 20 minuten in de oven bakken
-
serveren met groenten (aspergetips), pasta en tomatensaus.
Pasta met champignonroomsaus
Deze saus lijkt heel erg op de saus over de fusilli maar hij is toch een beetje anders en ook erg lekker.
Je fruit in olijfolie een uitje, veel champignons in plakjes en kleine roosjes broccoli. Dan maak je er een saus van door er crème fraîche en een scheut melk aan toe te voegen. Tot slot breng je het op smaak met peper, zout, citroensap, knoflook, basilicum en lente-ui. Dit serveer je met elke pasta die je maar wilt.
Variatie: wil je een extra chique saus, dan kan je de melk door een scheut witte wijn vervangen.
Pasta met gerookte zalm (snippers)#
-
pasta koken, erg al dente, het gaart verder in de saus
-
in een hapjespan: broccoli, courgette, knoflook en lente-ui even bakken
-
toevoegen; blikje tomatenblokjes, crème fraîche, citroensap, peper en zout
-
pasta door de groenten mengen en even laten staan
-
zalmsnippers erdoorheen scheppen en direct serveren
Pasta met geroosterde paprikasaus
Voorbereiding:
-
3 gewassen paprika’s in 25 minuten op 225 graden roosteren en onder plastic af laten koelen.
-
zaden en vel verwijderen en af laten koelen en het vocht bewaren.
Bereiden:
-
spaghetti koken.
-
3 tenen knoflook en 1 ui bakken
-
paprika en 2 theelepels gedroogde oregano meebakken
-
100 ml witte wijn en het paprikavocht toevoegen
-
5 minuten laten sudderen
-
met de staafmixer pureren en op smaak brengen met peper en zout.
-
serveren met grof gehakte verse oregano, flinters parmezaanse kaas en kappertjes.
Pasta met ham-roomsaus
Pasta koken (fussilli of zo).
Met de staafmixer fijn maken: krulpetersefie, knoflook, tomaat en ham.
De gare pasta terug in de pan en met het mengsel verwarmen.
Dan nog slagroom toevoegen en op smaak brengen met cayennepeper, peper en zout.
Pasta met rucola en portobello#
-
Portobellostelen snipperen en fruiten met knoflook en thijm.
-
meng dit met crème fraîche, pijnboompitten, peterselie en parmezaanse kaas.
-
vul hier de portobello’s mee en sprenkel er nog wat citroensap en olijfolie overheen.
-
bak de portobello’s ongeveer 20 minuten op 175 graden in de oven.
-
spaghetti koken en mengen met gesneden rucola, knoflook en olijfolie
-
portobello op de spaghetti leggen en serveren met een tomatensalade
Pasta met spinaziesaus
-
pasta koken
-
spekjes half uitbakken
-
ui, champignons en knoflook met de spekjes meebakken
-
boursin erdoorheen smelten en op smaak brengen met peper, zout en oregano
-
spinazie erdoorheen roeren
-
gekookte pasta erdoorheen roeren
-
klaar.
Pasta met vissaus
In een hapjespan achtereenvolgens in olijfolie aanbakken: ui, wortel, champignons, bleekselderij, knoflook. Dan een beetje visbouillon van een blokje toevoegen en in stukjes gesneden zalm en kabeljauw. Het geheel ongeveer 7 minuten zachtjes laten koken tot de vis gaar is. Dan in een schaal een mengsel maken van: room, eidooier, citroensap, veel peterselie, basilicum en peper. Het geheel toevoegen, net warm laten worden maar niet laten koken, garnalen toevoegen en serveren met pasta naar keuze.
Pasta paddenstoelen
-
Pasta zonder zout zeer al dente koken.
-
In een droge hapjespan spekjes half uitbakken
-
Dan een gesnipperd uitje en een gehakte (of geperste) knoflookteen toevoegen
-
Als de uitjes lekker onderweg zijn een heleboel plakjes champignons toevoegen en op een hoog vuur met deksel erop het vocht eruit laten komen.
-
Als het goed onderweg is een paddenstoelenbouillonblokje toevoegen (die lost nu namelijk goed op in het paddenstoelenvocht) en alle andere paddenstoelen die je lekker vind (vers of gedroogd & geweekt).
-
Als het lekker pruttelt op smaak brengen met tijm, een snufje peper & citroensap (geen zout want dat zit al in het bouillonblokje)
-
Als de paddenstoelen bijna droog bakken de mascarpone erbij doen
-
Als de mascarpone gesmolten is de fusili toevoegen en nog even op een zeer laag vuur alle restvocht door de pasta op laten nemen waardoor de pasta zijn laatste restje gaarheid krijgt.
-
Klaar!
Pasta van Jamie met tomaten
Pasta koken met een knoflookteen in het water erbij. Als het al dente is afgieten en voorzichtig verwarmen met wat olijfolie, gehalveerde cherrytomaatjes, reepjes zongedroogde tomaat en vers gemalen peper. Op de borden vermengen met stukjes mozzarella en verse basilicum , en tot slot aan stukken gescheurde dunne plakken prosquito of rauwe ham erover verdelen. Serveren met geraspte parmezaanse kaas.
Pastasalade met walnoten en spekjes
-
paprika schoonmaken en halveren. En in een half uurtje in de oven roosteren
-
pasta koken
-
spekjes in een hapjespan half uitbakken
-
spekjes van het vuur af en mengen met peper, zout, geperste knoflook en citroensap
-
de geroosterde paprika in kleine stukjes snijden en door de spekjes mengen
-
kerstomaatjes halveren en ook deer de spekjes mengen
-
pasta door de spekjes mengen
-
iets fijn gesneden rucola door de spekjes/pasta mengen
-
serveren met parmezaanse kaas en walnoten.
Pastasalade van Jamie met yoghurtdressing
Vlinderpasta al dente koken. In een grote schaal een dressing maken van: flinke scheut yoghurt met een flinke scheut slagroom, beetje citroensap, beetje olijfolie, knoflook, peper en zout. Hier lente-ui en peterselie door. De afgegoten warme pasta erdoor mengen. Als het iets verder is afgekoeld die je er in stukjes gesneden castello bleu erdoor en tot slot wat rivierkreeftjes eroverheen.
Zelfde pasta maar dan op z’n warm
Pasta koken en als het bijna klaar is doperwtjes toevoegen. Weer aan de kook brengen en na 2 minuten afgieten. Dan erdoorheen roeren: mascarpone, lente-ui, knoflook, peterselie, peper en een drupje citroensap. Als de mascarpone goed doorgeroerd is blokjes denish blue en rivierkreeftjes toevoegen
Plaattaart met zomergroenten
-
neem een stuk bakpapier dat net even wat groter is dan de bakplaat en beleg die met plakjes bladerdeeg die je elkaar iets laat overlappen, lekker laten ontdooien, de randen dan op elkaar drukken en op de bakplaat leggen alwaar de randjes nu iets opstaan
-
de volgende zaken met een staafmixer fijnmalen: pijnboompitten, kleine ui, knoflook, parmezaanse kaas en veel basilicum
-
dit meng je met peper, zout, ricotta en evt. een drupje citroensap
-
het pestomengsel verdeel je over het bladerdeeg alsof je een tomatensaus over de pizza verdeeld.
-
nu beleg je de plaattaart met stukjes courgette, paprika en gehalveerde cherrytomaatjes
-
bak de plaattaart ongeveer 45 minuten op 220 graden in de oven
-
bestrooi de plaattaart met geraspte kaas (liefst type mozzarella)
-
bak de taart nog eens 10 minuten, klaar.
Polenta
Polenta is een soort maïsgries. Ik heb het in Oostenrijk leren kennen en vind het echt erg lekker. Je kan in een groene winkel meestal wel polenta kopen.
Doe in een pan met een dikke bodem een laag olijfolie en als dit heet is voeg je er de polenta aan toe. Bak zo de polenta even om. Doe er nu een behoorlijke laag water en een bouillonblokje bij en laat het ongeveer twintig minuten koken en roer het regelmatig om; pas wel op voor spetteren!
Bak nu in een koekenpan grof gehakte ui en paprika en breng het op smaak met peper, zout en knoflook.
Ontvel behoorlijk wat tomaten en snij ze in dikke plakken.
Nu gaan we in een met olijfolie ingeolie polenta kopen.
Doe in een pan met een dikke bodem een laag olijfolie en als dit heet is voeg je er de polenta aan toe. Bak zo de polenta even om. Doe er nu een behoorlijke laag water en een bouillonblokje bij en laat het ongeveer twintig minuten koken en roer het regelmatig om; pas wel op voor spetteren!
Bak nu in een koekenpan grof gehakte ui en paprika en breng het op smaak met peper, zout en knoflook.
Ontvel behoorlijk wat tomaten en snij ze in dikke plakken.
Nu gaan we in een met olijfolie ingeoliede ovenschaal stapelen:
laag polenta (de helft), het ui/paprika mengsel, laag polenta (andere helft), de plakken tomaat dakpansgewijs erop leggen en afsluiten met een lekker dikke laag geraspte jonge kaas.
Nu nog een minuutje of twintig in een oven van 200℃ und fertig ist es!
Ragout van lam
Gemaakt na een mislukt kerstdiner op tweede kerstdag 2014 (lam toen te taai)
-
Lamsschouder op tweede kerstdag
-
Lamschouder met peper en zout en inkepingen van ca 2 cm opvullen met knoflooktenen en rozemarijntakjes
-
Schouder ruim een uur in een oven van 170 graden
-
Dan bedekken met een mengsel van honing en mosterd
-
Nogmaals in de oven: half uur op 180 graden
-
Even laten rusten onder alufolie
-
Smaak lekker, maar echt te taai
-
-
Vervolg van de lamsschouder een dag later:
-
Vlees van het bot gesneden en in het vocht gelegd en nogmaals 3 uur op 160 graden in de oven
-
Vlees helemaal uitpluizen en in kleine stukjes op een bord apart leggen
-
Het vet met een juslepel van de schaal geschept en daarin een uitje gefruit met een tak laurierblaadjes
-
Doosje champignons erbij fruiten
-
Meefruiten: paddestoelenbouillonblokje, knoflook, thijm, rozemarijn, peper
-
Wat extra olijfolie erbij en een theezeefje bloem
-
Volle melk erbij en voorzichtig laten koken tot gaar
-
Vlees toevoegen en ineens komt alles tot leven
-
-
Super lekker!
Traditionele ragout op de laatste dag voor de kerstvakantie
-
Bak een kerst-ragout-bakje in de oven af
-
Fruit veel champignons, evt met een beetje knoflook
-
Toevoegen van een blikje kipragout en een goede klodder mascarpone aan de champignons
-
Serveren met sperzieboontjes
Variant: kan ook met rijst en zonder vol-au-vent zo door het jaar heen
Ratatouille
Voor dit recept snij je alle groentes in grote stukken.
Eerst snij je de aubergine en bestrooi je hem met zout waarna je hem ongeveer tien minuten met rust laat: het vocht komt er nu uit.
Dan hak je ui, courgette, rode en groene paprika in stukken.
Dan snij je provinciaalse tuinkruiden ( peterselie, rozemarijn, majoraan) en knoflook in kleinere stukken. De laatste voorbereidende stap is dat je tomaten ontvelt en ook in grote stukken snijdt.
Nu bak je de harde groentes in olijfolie aan. Doe tot slot de tomaat, de kruiden en de knoflook erbij en laat het geheel nog even pruttelen tot de groentes net nog knapperig zijn.
Dit geldt in de Provence als een hoofdmaaltijd. Ik vind het zelf erg lekker om het met verse krieltjes of rijst te eten.
Extra snelle variant: vervang de verse tomaat door gepureerde tomaat uit een pak of pot en de verse kruiden door gedroogde of ingevroren kruiden en je hebt met twintig minuten een maaltijd op tafel.
Rijst met champignon kip ragout
Kip in kleine stukken snijden, met zout en peper bestrooien, aanbakken en uit de pan nemen.
Uien in dezelfde pan aanfruiten
Champignons in dikke plakken erbij bakken
Alles weer terug in de pan
Nu toevoegen: blik champignon-room soep, crème fraîche, franse tuinkruiden, veel knoflook uit de pers, peper, zout en een drupje citroensap
Serveren met rijst en wat versgehakte bieslook bovenop.
Roerbakgroenten met een zakje
Een zakje conimex "Ketjap saté saus" aanmaken met kokend water en mengen met: verse gesneden koriander, knoflook en een fijn gesneden rood pepertje.
Dikke mie koken.
Groenten roerbakken in de wok: bijvoorbeeld ui, champignons, broccoli, paprika e.d.
Tot slot alles mengen.
Romige gnocchi met groene groente
Super snel gerecht van een AH kaartje
Gnocci in ruim water koken tot ze boven komen drijven (2 minuten)
In een hapjespan veel broccoli & suger-snaps gaar stomen/bakken en kruiden met peper & zout.
Pakje boursin eroverheen smelten.
Verse gehakte basilicum eroverheen strooien en het geheel vermengen met de gnocchi.
In een ovenschotel overdoen en bestrooien met geraspte kaas. Paar minuten onder de hete grill totdat het een mooi kleurtje heeft. Volgens het recept moet je het serveren met een tomatensalade met een balsamico dressing.
Romige gnocchi met ham en groene asperges
Super snel gerecht van een AH kaartje
Gnocci in ruim water koken tot ze boven komen drijven (2 minuten)
In een hapjespan de in stukjes gesneden groene asperges koken in gezouten water. Eerste de stelen een minuut of 3 koken en dan de kopjes ook nog 2 minuten meekoken. Je kan eventueel ook een in stukjes gesneden teentje knoflook meekoken.
Asperges afgieten, terug in de pan doen en mengen met in blokjes gesneden ham, een bekertje crème fraîche, in schuine stukken gesneden lente-ui en gesnipperde peterselie. Als het warm is de gnocci en wat geraspte kaas erdoor roeren. Klaar.
Salade die zelfs Jean-Paul lekker vind
Maak een dressing van olijfolie, citroensap, honing, mosterd, peper, zout & geperste knoflook. En laat dit de rest van de tijd even staan doortrekken.
Daarna moet je eerst alle ingrediënten voor de salade schoonmaken, snijden en klaarleggen want zodra de dressing op de sla zit gaat deze heel snel verwelken, dat is niet lekker en zonde.
Hiervoor neem ik heel vaak schuin gesneden lente-ui, halve cherry tomaatjes, komkommer, groene paprika, zwarte olijven (carbonel, ontpit, uit blik), geitenkaas, in een droge koekenpan geroosterde pijnboompitten en voor ieder een hard gekookt eitje
Als alles klaar staat meng je de sla, lente-ui en de dressing en legt dat op een groot, diep bord. En daarna decoreer je dit met alles wat je net klaar hebt gezet. Het midden hou je vrij en daar leg je de eipartjes.
Shoarmakruiden
Gelijke delen van paprikapoeder, knoflookpoeder, gemberpoeder, korianderpoeder, kurkuma en komijnpoeder
Simpele spaghetti
Spaghetti koken en serveren met een scheut olijfolie.
Saus: olijfolie in de pan, ui fruiten, paprika meebakken, ontvelde en gesneden tomaat meebakken en nog twee minuten laten pruttelen.
Dan op smaak brengen met peper, zout, citroensap, knoflook en een blikje tomatenpuree.
Variatie 1: blikje tonijn toevoegen
Variatie 2: cocktailworstjes toevoegen
Tip: tomaten ontvel je door ze met een kruisje in het kontje ongeveer dertig seconden in kokend water te leggen, je haalt de schil er dan zonder problemen af.
Snelle bruine bonen schotel
-
soepgroenten roerbakken en mengen met bruine bonen.
-
Serveren met rookworst en aardappelpurree.
Snel groente-ei
Aardappel fijn snijden en zachtjes in en diepe koekenpan bakken.
Uitje fijn snijden en erbij doen. Dan groentes naar keuze, ik hou wel van wat broccoli, paprika en een tomaatje (ontvelt). Ook allemaal fijn snijden en meebakken. Op smaak brengen met knoflook, peper & zout.
Dan eieren losklutsen met wat melk of room en op smaak brengen met peper & zout en eroverheen gieten en meteen een behoorlijke laag gemalen kaas eroverheen strooien.
Deksel erop en in ongeveer tien minuten à een kwartier door en door gaar laten worden: klaar.
Snelle tomatenpasta
Maak een saus van zongedroogde tomaten tapenade met citroensap, olijfolie en knoflook. Kook pasta en meng dit erdoor. Dit is je basis en van hieruit kan je gaan fantaseren.
Variatie 1: met gebakken ui, shi-take en broccoli
Variatie 2: met avocado en stukjes lente-ui
Snelle tomatenpasta 2
Maak een saus door de volgende ingrediënten te pureren met de staafmixer: zongedroogde tomaten, verse tomaten, ui, rode peper en knoflook. Let op: hoe meer verse tomaten, des te dunner de saus wordt. Laat de saus even sudderen en breng hem op smaak met peper, zout en citroensap.
Kook pasta en als het bijna klaar is kook je nog even lekker veel broccoli mee.
Gedecoreerd met basilicum serveren.
Variatie: kan ook als caprese; tomatensaus met mozzarella en basilicum.
Spaanse bonen schotel
-
Fruit in een pan: ui, knoflook, winterpeen, rode paprika, tijm en saffraan
-
Toevoegen: blikje tomatenblokjes (en evt nog wat tomatenpuree of saus) en peper & zout → goed roeren
-
Laurierblad erbij en 10 minuten laten sudderen
-
Chorizo en 2 blikken Spaanse reuzen bonen toevoegen → voorzichtig roeren
-
In een ovenschaal doen en kuiltjes maken waarin de eieren komen
-
Zo in de oven, een uur als je het eerst koud laat worden, 10 minuten als je het direct doet
-
De laatste 10 minuten voor ieder van de eters een ei mee laten garen.
Spaanse paprika
In een koekenpan fruit je een ui, paprika en ontvelde tomaat.
Je brengt het op smaak met zout en peper.
Je klutst (voor 1 koekenpan 5) eieren en schenkt dit voorzichtig over het groente mengsel en laat het met de deksel op de pan garen in ongeveer een kwartier.
Serveren met rijst.
Spaghetti-nestjes
1. Spaghetti nét gaar koken.
2. Dille saus maken: roux van olijfolie & bloem, aanmaken met melk en/of room en op smaak brengen met peper, zout, knoflook, veel gemalen kaas en veel dille en met weinig kurkuma, kerrie en nootmuskaat.
3. uitje en champignons fruiten
4. spaghetti en dillesaus mengen
5. De spaghetti en de dillesaus doe je samen in een één-persoons ovenschaaltje
6. in het midden maak je en kuiltje en daar breek je een rouw ei in
7. je zet het geheel nu + 25 minuten in de oven (220℃) tot het ei gaar is.
Variatie 1: je doet er nog andere gebakken groentes bij
Variatie 2: je doet er stukjes zalm bij
Variatie 3: je doet er stukjes ham bij
Spaghetti uit de oven
-
maak tomatensaus: ui en knoflook in olijfolie fruiten en dan een blikje tomaten 5 minuten meebakken. Eventueel kan je er ook nog een fijn gesneden pepertje, wat tomatenpuree of tomatensaus erdoorheen doen. Dit kan je des noods al een dag van tevoren bereiden.
-
maak een roux met veel gemalen kaas, dit is een kaassaus.
-
kook gebroken spaghetti en kook de laatste 5 minuten roosje broccoli mee.
-
giet de spaghetti met de broccoli af en meng het door de kaassaus
-
doe in een ingeoliede ovenschaal een laag spaghetti, een laag tomatensaus en weer een laag spaghetti die je geheel afsluit met een laag gemalen kaas, liefst van het type mozzarella
-
doe het geheel nog even 5 minuten onder de grill en klaar ben je.
Stamppot boerenkool
-
kruimelige aardappelen schillen en met een rookworst opzetten (zonder zout!)
-
als de aardappelen koken er de boerenkool bovenop doen
-
vlak voor de aardappelen gaar zijn de rookworst eruit halen en in stukjes snijden
-
als de aardappelen gaar zijn goed afgieten (kost moeite want er blijft in de boerenkool veel water zitten) en droogstomen
-
dan de aardappelen en de boerenkool stampen met een goede klont boter, gemalen peper en een lik mosterd
-
dan de blokjes rookworst erdoor mengen en kijken of er nog iets extra’s qua smaak nodig is
-
klaar
Stamppot / hutspot
-
kruimelige aardappelen schillen in een pan, erop in hapklare stukjes wortel en uit en met een rookworst opzetten (met heel weinig zout!)
-
als alles ca 15 minuten heeft gekookt de rookworst eruit halen en in kleine stukjes snijden
-
als alles gaar is afgieten en goed droog stomen
-
prakken en op smaak brengen met mosterd en een goede klont boter
-
stukjes worst toevoegen en klaar
Stamppot rauwe andijvie
-
kruimelige aardappelen koken en droogstomen (zonder zout!)
-
ondertussen spekjes uitbakken
-
als de ze droog gestoomd zijn rauwe andijvie erop doen met wat bouillonpoeder en goed roeren
-
als de eerste portie andijvie erdoorheen zit de volgende portie erdoorheen mengen en kijken of het lukt, zo niet nu al de spekjes en het spekvet erdoor doen
-
laatste portie rauwe andijvie erdoorheen mengen en nu moet het echt met hulp van het spek anders slinkt het niet voldoende.
-
Kijken of het op smaak is, eventueel nog wat bouillonpoeder erbij. Klaar.
Stamppot zuurkool op zijn Oostenrijks
-
Trek van peper, laurierblad, foelie, jeneverbessen, kruidnagels en véél korianderbolletjes een bouillon
-
Kook de zuurkool in de bouillon met behoorlijk wat kummel uit de vijzel in ca 1 à 2 uur.
-
Kook kruimelige aardappelen met een rookworst
-
Bak spekjes half uit, bak dan een fijn gesnipperd uitje mee en als het lekker onderweg is fruit dan een fijn gesnipperde appel mee tot het een stroperige consistentie heeft.
-
Giet de zuurkool door een zeef tot hij vrij droog is
-
Mengen: de zuurkool met de fijngestampte aardappelen en het spekmengsel en op smaak brengen met peper en melk/room/mascarpone (al naar gelang van de smaak/trek, behoefte aan slank of juist vet, ik vind met mascarpone de lekkerste romigheid geven)
-
Serveren
Stoofpeertjes
Peertjes schillen en een paar uur laten koken met: water, rode wijn, port, citroenschil, kruidnagels, veel kaneel en wat vanillesuiker.
Surinaamse bruine bonen met rijst (allerhande 2007 van Marita)
-
1 ui en 1 cm verse gember in hele kleine stukjes in olie fruiten.
-
1 ons spekblokjes meebakken
-
dan toevoegen: 2 el tomatenpuree, 3 tomaten in blokjes, 1 kippenbouillontablet, gemalen noormuskaat en 100 ml water. Laat dit 30 minuten sudderen.
-
Dan aan de tomatenprut toevoegen: rode peper (of sambal), 1 pot bruine bonen en 1 zakje selderij
-
serveren met gekookte rijs en komkommersalade
Tagliatelle met spinaziesaus
Tagliatelle gewoon koken, hier gaat straks de saus overheen.
In een grote hapjes pan in deze volgorde fruiten: fijngesnipperde ui, plakjes champignon, shii-takes paddestoelen (erg gezond en lekker maar duur en niet verplicht), knoflook en lente-ui.
Als de lente-ui nog knapperig is meteen blokje spinazie à la crème erbij doen (eventueel diepgevroren, dan ontdooit het extra snel in de pan).
En terwijl het ontdooit met zout, peper en franse tuinkruiden op smaak brengen. Als het geheel warm is tot slot crème fraîche en eventueel rivierkreeftjes toevoegen.
Lekker, lekker, lekker!!
Tartiflette
Dit is een Frans skivakantiegerecht.
In een grote hapjespan spekblokjes uitbakken (niet te ver), dan uien en knoflook erbij bakken. Daarna in dobbelsteentjes gesneden vastkokende aardappelen meebakken tot het half gaar is. Dan op smaak brengen met peper, zout en een goede klodder crème fraîche. Hiervan doe je de helft in een ovenschaal. Daarop doe je wat gemalen kaas. Daarop kwarten geschilde en ontkernde peer. Weer kaas en de rest van het aardappelmengsel. Tot slot sluit je af met een dikke laag gemalen kaas. Serveren met groene sla.
Officieel wordt het gemaakt met Reblochon, een rond kaasje uit de Franse alpen. Die kon ik hier echter nergens vinden, vandaar de gemalen kaas.
Thaise roerbakgarnalen
Maak eerst een mengsel van: ontvelde en in stukjes gesneden tomaat, gesnipperde knoflook, geraspte verse gember, fijngehakte verse koriander, oestersaus en een gesnipperd rood pepertje.
Roerbak champignons, shii-takes en eventueel een gesnipperd uitje.
Als het half gaar is doe er dan in één keer het tomatenmengsel bij en laat het nog even bakken. Doe er tot slot nog lente-ui en garnalen (of gamba’s) bij.
Serveren met rijst.
Thaise vispakketjes
-
marinade maken van Thaise currypasta, olie, citroensap, peper & zout
-
vis bestrijken met de marinade
-
zorg voor een geheel af te sluiten schaal, of verpak het volgende in aluminiumfolie: in stukken gesneden courgette en/of andere groenten
-
leg de vis op de groenten en besprenkel ze met bosuitjes
-
ca 30 minuten op 200°C in de oven
-
serveren met rijst
Nagerechten
Appelen uit de oven (en soms geflambeerd)
Dit is een heerlijk dessert wat je ook kan voorbereiden en in aluminiumfolie gewikkeld ook kan meenemen voor op de barbecue.
1. een ovenvaste schaal met boter insmeren
2. appelen schillen, halveren en uithollen
3. mengsel maken van in calvados gewelde rozijnen, gehakte hazelnoten, kaneel, suiker
4. appel wentelen in het mengsel en gevuld met het mengsel in het bakje leggen
5. nu aluminiumfolie eroverheen en in de oven op 220℃ in een half uurtje gaar laten worden
6. eventueel overgieten met calvados en flamberen
( de calvados kan ook vervangen worden door b.v. rum of armagnac)
Appeltaartje (AH site jan 2006)
-
Leg in een in gevet ovenschoteltje een plakje bladerdeeg.
-
meng wat amandelspijs aan met wat appelsap, citroensap, kaneel en eventueel nog lemon curd
-
smeer dit in het midden van het plakje bladerdeeg
-
schil een appel en snij het in hele dunne plakjes die je in een rondje over de spijs verdeeld. Evt wentelen in citroensap om verkleuring te voorkomen.
-
dan nog wat amandeltjes eroverheen strooien
-
afstrijken met wat losgeklopt ei
-
en in 20 minuten in de oven bakken.
Chocotaartjes
-
Kant en klare cakejes horizontaal halveren.
-
Met vanillesuiker stijfgeslagen slagroom op de onderste helft doen
-
Beleggen naar keuze met aardbeien, frambozen of banaan
-
Nog een klodder slagroom erop en het bovenste helftje van het cakeje
-
Dan witte chocolade met een klont roomboter en een scheut ongeklopte slagroom smelten en goed roeren.
-
Saus even af laten koelen dat het weer wat opstijft en als een dikke saus over de taartjes heen gieten en heel even verder op laten stijven
Mama’s vlinders, oftewel, “luchtige lichtverteerbare
wafels”
Dun beslag maken van: 3 ½ ond bloem, 2 à 3 eieren, 2 pakjes vanillesuiker, 150 gram basterdsuiker, ½ liter melk.
Frituurolie verhitten, maar niet te heet (tussen 7 en8)
De vorm aan de steel onder dompelen in het hete frituurvet, en daarna in het beslag, maar zo dat de bovenkant vrij blijft. Dan weer in de olie dompelen. Als het gaar is valt het deeg vanzelf van de vorm. Met een vork nog even omkeren, eruit halen en op grauw papier uit laten lekken. Deze hoeveelheid is voor een verjaarspartijtje.
Mascarponecréme met geroosterd fruit
Mascarpone met slagroom, vanillesuiker en lemoncurd romig roeren.
Doe het fruit in kleine stukjes in een beboterde ovenschaal. Bestrooi het met vanillesuiker en doe evt. een scheut drank in de schaal. 10 minuten onder de grill en klaar is je fruit.
Mascarponecrème op een bordje scheppen, fruit eroverheen strooien en eventueel decoreren met citroenrasp.
Palashinka’s van Suze
Bak ongeveer 10 flensjes en laat die koud worden.
250 ml slagroom
120 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
25 gr kwark
sap van 1/4 citroen
2 eiwitten
poedersuiker
Klop de slagroom met de suiker en de vanillesuiker op en voeg dan de kwark en het citroensap erbij.
Klop in een andere schaal de eiwitten stijf.
Als dit stijf is doe je de eiwitten door het slagroommengsel en laat je het in de koelkast even koud worden.
Leg een flensje op een bord en doe er de vulling tussen.
Klap het flensje dubbel en bestrooi het met poedersuiker.
En dan maar lekker smullen.
Groetjes van Willem en Suze.
Variant van mij: lemoncurd eerst met kwark en citroensap vermengen en dan bij de slagroom. En flensje ook vullen met banaan.
Tiramisu volgens Letty & Martin
Ingrediënten: ½ pak lange vingers, 4 eetlepels amaretto, 3 eieren, 75 gram basterdsuiker, 250 gr mascarpone
Bereiding: de bodem van een schaal beleggen met lange vingers, 2 eetlepels amaretto eroverheen sprenkelen. De mascarpone met de helft van de suiker, drie eierdooiers en 2 eetlepels amaretto romig mixen. Drie eiwitten met de helft van de suiker stijfkloppen. Beide mengsels door elkaar roeren, over de lange vingers doen en in de koelkast laten opstijven.
Variatie op Nigella’s gekruide appelen
Sinaasappelsap inkoken met vanillesuiker, citroensap, kruidnagelen, cardamompitten en kaneelstokken. Handappelen schillen en in stukjes snijden. De appelen in het ingekookte en gezeefde sinaasappelsap met eventueel een scheur sinaasappel likeur ongeveer 5 minuten koken, tot ze net zacht zijn.
Serveren met crème fraiche volgens Nigella maar ik doe het met vanille-ijs en hazelnoten.
Diversen
Carrot cake met walnoten
(verschillende bronnen, basis is recept van Yvette van Boven en daarnaast veel internet suggesties)
-
Rasp 500 gram wortel
-
Meng het met:
-
4 eieren
-
3 ons lichtbruine basterdsuiker
-
4 ons zelfrijzend bakmeel
-
1 el gember
-
1 eetlepel kaneel
-
snufje nootmuskaat
-
2 ons rozijnen, eerst wellen in sinaasappelsap
-
1 ons walnoten
-
zout
-
variatie: met vijf kruiden poeder/steranijs/kardomom/peper
-
variatie met sinaasappelzest en sap, met gemalen amandelen
-
variatie: honing
-
variatie: met olie, 1 tot 2 ons?
-
-
-
Vet een bakvorm in en bekleed hem met bakpapier
-
Bak ca een uur in een oven van ca 175 °C
-
Check met een sateprikker of hij gaar is en laat afkoelen
-
Maak een topping (ingrediënten op kamertemperatuur):
-
3 ons mon chou
-
1 ons boter
-
2 ½ ons poedersuiker
-
vanillesuiker
-
variatie: met citroenrasp/sap, mascarpone, witte chocolade
-
-
-
Afgekoelde taart met topping besmeren en decoreren met nog een ons walnoten
Gemaakte variant in februari 2014: in de echte taart 50 ml olie voor salade gearomatiseerd met sinaasappel, 1 ons boter eerst gesmolten en gemengd met de rozijnen, suiker en een scheut sinaasappelsap. Daarnaast geraspte gember uit een potje gebruikt en een lepel speculaaskruiden, kardomom, peper en vanillesuiker. De topping heb ik alleen verrijkt met citroenrasp en heel weinig citroensap. En het was heerlijk! Vooral toen hij even had gestaan (een paar uur).
Gemaakte variant november 2014: pepernotentaart. 1 sinaasappel, uitpersen en beetje laten inkoken, 1 ons boter erdoor gesmolten, 1 dl olie erdoor. Bruine basterdsuiker erdoor, oplossen. Dan erdoor: veel speculaaskruiden, geraspte gember uit potje, sinaasappelzest, vanillesuiker, kardomom, een ons gemalen walnoten/pecannoten. Even af laten koelen. Eieren erdoor roeren. Zelfrijzend bakmeel erdoor. Ca een uur gebakken op 170 graden. Af laten koelen. Taart midden doorgesneden en bestreken met sinaasappelmarmelade. De topping is heel luchtig gemixte boter met citroenrasp en een beetje citroensap en suiker met vanillesuiker. En toen dat goed doorgeroerd was heb ik er mon chou door gemengd. De boter en de monchou hebben de hele nacht buiten de koelkast gestaan om super zacht te zijn. Versierd met wat gepoederde speculaaskruiden, en verschillende soorten pepernoten.
Variant voor Annie M.G. Schmidt dag april 2015: heel gewoon, met net iets meer olie dan boter. Dus rozijnen in sap van 3 sinaasappels laten koken tot alles bijna is ingekookt, boter erbij smelten, wat af laten koelen, alle andere ingrediënten erdoorheen. Kruiden: kaneel, beetje koekkruiden, wat gemalen steranijs, gember uit potje, vanille aroma, vanille suiker, sinaasappelzest. Na afkoelen taart doorsnijden en bestrijken met een laag sinaasappelmarmelade. En bij naderinzien kan in de topping denk ik wel een half ons minder suiker. Topping verder met citroen sap en zest en vanille aroma.
Engels vruchtenbrood
125 gram boter
1 ½ dl water
125 gram blanke rozijnen
125 gram blauwe rozijnen
250 gram zelfrijzend bakmeel
½ theelepel zout
2 theelepels bakpoeder
125 gram bruine basterdsuiker
2 grote losgeklopte eieren
Smelt de boter en voeg dan het water en de rozijnen toe, op een laag vuur 5 minuten laten sudderen. Van het vuur halen en het meel, de zout en het bakpoeder toevoegen en goed doorroeren. Dan de suiker en de eieren toevoegen en weer goed roeren. In de oven bakken op 180 graden gedurende 145 minuten en dan nog eens 15 minuten op 150 graden.
Serveren met zoute boter en/of kaneel.
Varianten:
Het water (deels) vervangen door sinaasappelsap of whisky.
De rozijnen vervangen door sinaasappelschil, citroenschil, noten (evt. deels gemalen) of zuidvruchten
Eventueel specerijen toevoegen
De zoute boter vervangen door brandybutter.
Kruidenboter
1. boter zacht roeren
2. kruiden fijn snijden: krulpeterselie, dille, bieslook, lente-ui
3. erdoorheen roeren: peper, zout, knoflook, citroensap & gehakte kruiden
Glühwein
Rode wijn warm maken en ongeveer een half uur tegen de kook aan houden terwijl je er een vrij groot kaneelstokje, weinig kruidnagel en een fors stuk sinaasappelschil in laat trekken. Tot slot suiker naar smaak en eventueel een scheutje rum toevoegen